img
Luchtalarm vervangen door NL-Alert op mobiel na 2025

Het luchtalarm dat de bevolking waarschuwt voor calamiteiten zal volgend jaar worden afgeschaft en vervangen door NL-Alert, een melding die via mobiele telefoons binnenkomt. Dit besluit is genomen door demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz en staat beschreven in een Kamerbrief. Volgens de minister biedt het landelijke systeem met sirenes weinig voordelen en heeft het nauwelijks grote successen behaald. Daarnaast is de dekking van deze alarmering veel lager dan die van NL-Alert.

NL-Alert meldingen bevatten informatie over het soort calamiteit en geven aan wat de ontvanger moet doen. Deze waarschuwingen worden via zendmasten verstuurd naar mobiele telefoons in een specifiek gebied. In december 2023 werd gemeten dat NL-Alert een bereik heeft van 92 procent. De bekendheid van NL-Alert is vergroot door campagnes en er is ook een app ontwikkeld om mensen te informeren.

De huidige sirenes zijn slechts in het meest gunstige geval door ongeveer 75 procent van de mensen te horen. Dit percentage is nog lager in nieuwe woonwijken of op locaties waar bijvoorbeeld hoogbouw is gekomen. Om meer dekking te krijgen zouden gemeenten sirenes moeten bijplaatsen op verschillende locaties.

Het luchtalarm wordt volgend jaar afgeschaft en vervangen door NL-Alert, dat via mobiele telefoons waarschuwingen verstuurt bij calamiteiten. Demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz heeft dit besloten vanwege de beperkte voordelen en de lagere dekking van het landelijke sirenesysteem.Tags: LuchtAlarm

Net binnen
Volg ons
Advertentie