img
Kiesraad verzoekt gemeenten tot hertelling Europese stemmen

De Kiesraad heeft verschillende gemeenten verzocht om opnieuw de stemmen te tellen die vorige week zijn uitgebracht bij de Europese verkiezingen. Bij enkele stembureaus zijn afwijkingen geconstateerd die nader onderzocht moeten worden. Den Haag heeft aangekondigd dat de resultaten van bepaalde stembureaus zullen worden geanalyseerd op een evenementenlocatie in de stad, dit zal plaatsvinden op maandag. West Maas en Waal heeft gemeld dat de stemmen van drie stembureaus in Beneden-Leeuwen opnieuw zijn geteld. Volgens de Gelderse gemeente waren er kleine verschillen die niet verklaard konden worden in het proces-verbaal. Deze hertelling resulteerde in extra stemmen voor de VVD, Forum voor Democratie, D66, Volt en Nieuw Sociaal Contract.

De Kiesraad heeft niet bekendgemaakt welke gemeenten nog meer een verzoek tot hertelling hebben ontvangen. Bezwaren tegen de uitslag kunnen nog tot komende maandag worden ingediend. De officiële uitslag wordt op woensdag door de Kiesraad bekendgemaakt. Na de Tweede Kamerverkiezingen in november zijn ook al eens stemmen herteld, meestal gaat het om minimale verschillen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen doordat een kiezer een voorkeurstem heeft uitgebracht op een bepaalde kandidaat en vervolgens ziet dat deze kandidaat bij dat specifieke stembureau geen enkele stem heeft ontvangen.

De Kiesraad heeft enkele gemeenten gevraagd om stemmen die vorige week zijn uitgebracht bij de Europese verkiezingen opnieuw te tellen vanwege verschillen die zijn gevonden. Den Haag en West Maas en Waal hebben al aangegeven dat er onderzoek wordt gedaan naar de uitslagen van bepaalde stembureaus, waarbij minimale verschillen zijn gevonden.
Net binnen