img
Defensie ontdekt mogelijk oorlogsmisdrijf in Uruzgan

In het archief van het ministerie van Defensie is alsnog het rapport gevonden waarin melding wordt gemaakt van een mogelijk oorlogsmisdrijf door Australische militairen in Afghanistan. Eerder had het ministerie aan de Kamer gemeld dat de zoektocht vruchteloos was geweest, maar deze week is toch een gegevensdrager met daarop het rapport ontdekt. Demissionair minister Kajsa Ollongren heeft opdracht gegeven om de feiten rondom het nu aangetroffen rapport op een rij te zetten en door te gaan met het onderzoeken van de nu gevonden gegevensdragers. Over de inhoud wil ze nog niets kwijt, maar de Australische autoriteiten zijn op de hoogte gebracht van de vondst.

In 2020 kwam een officieel Australisch rapport naar buiten waarin stond dat elitetroepen van het land tussen 2005 en 2016 in Uruzgan 39 moorden hebben gepleegd. Volgens de Australiërs was er geen sprake van Nederlandse betrokkenheid. Nederland leidde de missie in Uruzgan tussen 2006 en 2010. Kort na het verschijnen van het rapport verklaarde een Nederlandse inlichtingenofficier dat hij in mei 2010 in Uruzgan een rapport zou hebben opgesteld over mogelijke misstanden door Australische collega's, maar dit rapport werd niet teruggevonden in de archieven.

In het archief van het ministerie van Defensie is alsnog het rapport gevonden waarin een mogelijk oorlogsmisdrijf door Australische militairen in Afghanistan wordt gemeld. Demissionair minister Ollongren heeft opdracht gegeven om de feiten rondom het rapport op een rij te zetten en verder onderzoek te doen, zonder verdere details over de inhoud vrij te geven. De Australische autoriteiten zijn op de hoogte gesteld van de vondst.Tags: Defensie

Net binnen
Volg ons
Advertentie