img
Davey Baak Column: WELKE MUZIEK HEEFT ZWEDEN ONS TE BIEDEN?

Davey Baak is elke donderdag te horen in Milans Avondshow met zijn keer op keer leuke columns.
Luister elke donderdag tussen 21:00 en 22:00 op https://www.up-lite.nl/ naar Milans Avondshow! De column terugbeluisteren kan via het YouTube-kanaal van Milans Avondshow.

Deze week was Zweden in het nieuws. Het land heeft namelijk goedkeuring gehad om toe te treden tot de NAVO. Naar aanleiding hiervan leek het me wel leuk deze week mijn column te doen over Zweedse muziek. Als je aan Zweden en muziek denkt, denk je natuurlijk meteen aan ABBA. Hun grootste hit is “Dancing Queen”. Ik vind dit wel een leuk nummer. Het is lekker up tempo. Je wordt er ook meteen vrolijk van als je het hoort. Uit Zweden is ook een van de grootste artiesten uit de moderne tijd afkomstig. Dit is namelijk Avicii. “Addicted To You” is een populair liedje van hem. Ik vind dit wel een oké song. Het heeft een goede opbouw naar mijn mening. In het couplet is het wat rustiger en in het refrein breekt het vervolgens echt open. Wel vind ik het begin van de coupletten net iets te traag, waardoor ik ook niet de grootste fan ben van dit nummer. De volgende Zweedse artiest die ik wil behandelen, is Zara Larsson. Eén van haar bekendste liedjes is “Symphony” samen met Clean Bandit. Ik vind dit op zich wel een mooie song. Ook hier vind ik de opbouw eigenlijk weer best wel goed met een openbrekend refrein. Wel vind ik het refrein aan de dramatische kant. Dit neemt toch iets van het mooie van het nummer weg. Ook de band Ace of Base is afkomstig uit Zweden. Een bekend liedje van hun is “All That She Wants”. Hier heb ik persoonlijk wat minder mee. De song is net te traag naar mijn smaak. Ook ben ik persoonlijke geen enorme fan van de stem van de zangeres. Het is geen slechte stem, maar het spreekt mij persoonlijk gewoon niet echt aan. Toch vind ik het ook geen verschrikkelijk nummer. Ik ben er alleen ook geen fan van.

Een andere bekende band uit Zweden is Roxette. Een liedje van hun is “Listen To Your Heart”. Ik vind dit wel een mooie song. Het is een wat trager nummer en het heeft ook relatief veel herhaling. Twee dingen waar ik normaal geen enorme fan van ben. Toch weet het me op een bepaalde manier wel te raken. Wel vind ik dat het liedje wat te lang duurt. Na 3 minuten leek het toch een beetje natuurlijk op een einde aan te lopen, maar toen ging de song nog een minuut door. Dit was wat mij betreft een beetje onnodig en zorgde ervoor dat het nummer richting het einde voor mij toch nog wel een beetje ging vervelen. Ook Loreen is een Zweedse artiest. Haar bekendste liedje is natuurlijk “Euphoria”. Dit vind ik wel een leuke song. Het is lekker up tempo en vrolijk. Ook hier zit weer een best wel goede opbouw in naar mijn mening. Wat het extra knap en bijzonder maakt, is natuurlijk dat het een songfestivalsong is.

Vaak vind ik dat deze nummers, en dan zelfs de winnaars, wel tekort komen om een echt grote hit te worden. Dat is bij “Euphoria” alles behalve het geval. Ook de Zweedse band Europe is ontzettend bekend en dat komt onder andere door hun liedje “The Final Countdown”. Vaak staan nummers toch vooral bekend om het zanggedeelte. Het bekendste stuk uit dit liedje is echter juist het instrumentale stukje in het refrein. Ook ik vind dit het beste stukje uit de song. Dit terwijl ik normaal zang vrij snel ga missen. Omdat in dit nummer echter een goede mix zit tussen de zang en het instrumentale gedeelte gaat het me hier niet vervelend en stoort het me dus ook veel minder. Dit maakt het vind ik best wel een goede en unieke song. De laatste Zweedse artiesten die ik wil behandelen, is de dj-groep Swedish House Mafia, bestaande uit 3 Zweedse dj’s. Hun bekendste nummer is “Don’t You Worry Child” samen met zanger John Martin, die ook Zweeds is. Ik vind dit een heel goed liedje. Het is super vrolijk en up tempo. Ook vind ik in deze song opnieuw de opbouw erg goed. Het couplet is rustig en het refrein breekt niet alleen open, maar heeft ook nog een eigen opbouw richting de drop. Ik vind dat dit erg goed is gedaan en hierdoor vind ik het zelfs zo’n goed nummer dat het op mijn playlist staat. Uiteindelijk is het opvallend hoe ontzettend veel Zweedse artiesten en bands toch wel heel bekend zijn. Ook vind ik dat de liedjes die ze maken erg goed zijn. Ze zijn over het algemeen vrolijk, up tempo en hebben vaak een erg goede opbouw. Op muzikaal vlak heeft Zweden ons dus veel meer te bieden dan je in eerste instantie zou denken en dit vind ik wel heel knap. Dit maakt Zweedse muziek best bijzonder.

Elke donderdag tussen 21:00 en 22:00 is Davey Baak te horen met zijn columns in Milans Avondshow op https://www.up-lite.nl/ .
Interview is terug te beluisteren via het YouTubekanaal van Milansavondshow.
Net binnen
Volg ons
Advertentie