img
Universal Music dreigt met verwijderen van muziek op TikTok

Het grote muziekconcern Universal Music Group (UMG) heeft aangekondigd dat ze mogelijk hun muziek van de populaire filmpjesapp TikTok zullen halen. UMG vertegenwoordigt enkele van s werelds grootste popsterren, waaronder Taylor Swift, The Weeknd, Ariana Grande en Lady Gaga. Het bedrijf heeft nog geen overeenstemming bereikt over het verlengen van een licentiedeal met TikTok die woensdag afloopt.

Volgens UMG is TikTok niet bereid om eerlijk te betalen voor de muziekrechten en zou het platform druk uitoefenen om een ongunstige deal te sluiten. Daarnaast beschuldigt UMG TikTok ervan muziek te creëren op zijn platform door middel van kunstmatige intelligentie, waarbij echte artiesten worden vervangen door AI. Ook stelt het platenlabel dat TikTok te weinig doet tegen het illegaal kopiëren van muziek.

UMG erkent dat deze zaak gevolgen kan hebben voor de muzikanten en componisten onder zijn label, maar stelt een verantwoordelijkheid te hebben om te vechten voor eerlijke voorwaarden. TikTok is goed voor ongeveer 1 procent van de totale omzet van UMG.

TikTok, eigendom van het Chinese bedrijf ByteDance, heeft meer dan 1 miljard gebruikers die vaak muziek onder hun filmpjes plaatsen, waaronder dus ook van artiesten onder de hoede van UMG. De situatie tussen UMG en TikTok zal naar verwachting invloed hebben op de manier waarop muzieklicenties worden afgesloten in de snelgroeiende wereld van social media en online content creatie.

Universal Music Group dreigt haar muziek van TikTok te halen vanwege een conflict over licentievoorwaarden die woensdag aflopen. UMG beschuldigt TikTok ervan niet eerlijk te betalen voor muziekrechten en druk uit te oefenen om een ongunstige deal te sluiten, wat gevolgen kan hebben voor artiesten en componisten onder het label.
Net binnen
Volg ons
Advertentie