img
Straks ook vapes en sigaren in saaie verpakkingen

Het kabinet heeft besloten dat na sigaretten en shag ook vapes en sigaren alleen nog maar in neutrale verpakkingen verkocht mogen worden. Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid vindt dit nodig om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken. Hij denkt dat een verbod op aantrekkelijk vormgegeven verpakkingen de marketingmogelijkheden voor deze producten beperkt en ervoor zorgt dat verplichte teksten over gezondheidsrisicos meer opvallen.

Rookwaren moeten al verplicht uit het zicht van klanten worden gehouden in de meeste winkels, maar speciaalzaken vormen hierop een uitzondering. De nieuwe regels sluiten aan bij afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord, waarin is vastgelegd dat in 2040 een rookvrije generatie is opgegroeid. Dit betekent concreet dat geen enkele jongere dan nog rookt en maximaal een op de twintig volwassenen.

Vapes en sigaren mogen straks alleen nog maar in neutrale verpakkingen worden verkocht om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken, aldus demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen. De nieuwe regels sluiten aan bij het Nationaal Preventieakkoord, waarin als doel is gesteld dat in 2040 een rookvrije generatie is opgegroeid.
Net binnen