img
Klimaatactivisten ontzet bij provinciehuis Haarlem

De blokkade van de weg langs het provinciehuis in Haarlem door Extinction Rebellion (XR) en de actiegroep Kappen met Kolen is zaterdagochtend beëindigd, zo meldt de gemeente Haarlem. Vijf mensen zijn opgepakt nadat de blokkade op vrijdag rond 13.00 uur begon. De gemeente gaf aan dat de beëindiging rustig verliep.

De actiegroepen eisen intrekking van de vergunning voor beide kooksgasfabrieken van Tata Steel, die volgens hen verouderd zijn, lekken en gifwolken uitstoten. Verantwoordelijk gedeputeerde Jeroen Olthof heeft al gesproken met de actievoerders en benadrukte dat een vergunning niet zomaar kan worden ingetrokken. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor sluiting.

Volgens de verduurzamingsplannen van Tata Steel bij IJmuiden zal Kooksgasfabriek 2 uiterlijk in 2029 worden gesloten. Eerdere sluiting is niet uitgesloten, maar dit maakt deel uit van maatwerkafspraken met de rijksoverheid, die in ruil voor vergroening fors wil meebetalen. Onlangs adviseerde een expertgroep, onder leiding van hoogleraar Marcel Levi, om de fabriek zo snel mogelijk te sluiten.

De blokkade van de weg langs het provinciehuis in Haarlem door Extinction Rebellion en Kappen met Kolen is beëindigd, waarbij vijf mensen zijn opgepakt. De actiegroepen eisen intrekking van de vergunning voor kooksgasfabrieken van Tata Steel, die volgens hen verouderd en giftig zijn.
Net binnen
Volg ons
Advertentie