img
Groningenveld definitief dicht: Kamer beslist snel

Hij benadrukte dat het belangrijk is om de veiligheid en zekerheid van de Groningers voorop te stellen. De wet die nu is aangenomen, zorgt ervoor dat de gaswinning in Groningen definitief stopt en dat er duidelijkheid komt voor de inwoners van het gebied. Het is een belangrijke stap richting het herstel van vertrouwen tussen de overheid en de Groningers. Met name SP-Kamerlid Sandra Beckerman benadrukt dat dit een overwinning is voor de Groningers zelf, die jarenlang hebben gestreden voor sluiting van het gasveld.

De wet wordt nu ter goedkeuring voorgelegd aan de Eerste Kamer, waarna deze zal worden gepubliceerd in het staatsblad. Dit betekent dat het wettelijk vastligt dat het Groningengasveld definitief sluit. Bijna alle partijen in de Tweede Kamer hebben zich achter deze wet geschaard, met uitzondering van FVD en JA21. Zij stemden tegen, maar konden niet voorkomen dat de wet werd aangenomen.

Er waren verschillende voorstellen om ervoor te zorgen dat het gasveld eerder zou sluiten, maar uiteindelijk kwamen SP, GroenLinks-PvdA, ChristenUnie, CDA en D66 met een gezamenlijk aanpassingsvoorstel. Dit voorstel zorgt voor extra zekerheid voor de Groningers en benadrukt dat er vrijwel geen noodzaak meer is om gaswinning plaats te laten vinden tussen nu en 1 oktober.

Met deze wet is er eindelijk duidelijkheid gekomen over het sluiten van het Groningengasveld en wordt er gehoor gegeven aan de wens van vele Groningers.

De Tweede Kamer heeft de wet aangenomen die het Groningengasveld definitief sluit, en voegde toe dat dit zo snel mogelijk moet gebeuren in plaats van per 1 oktober. Bijna alle partijen steunden de wet, met uitzondering van FVD en JA21. SP-Kamerlid Sandra Beckerman noemt het een overwinning voor de Groningers.Tags: groningen

Net binnen
Volg ons
Advertentie