img
GGD komt in actie tegen stijgend aantal soa's onder jongeren

Het aantal personen met een soa neemt flink toe, met name onder jongeren. De GGD en het RIVM delen daarom de komende weken op introductieweken en festivals gratis condooms uit met de boodschap: Geef liefde, geen soa.

RIVM-Arts Rosa Joosten zegt het volgende over een soa: "Mensen denken misschien dat ze niet echt een risico lopen. Een pilletje en het is klaar, maar dit is niet altijd mogelijk." Joosten denkt dat veel jongeren een soa onderschatten tegenwoordig. "Als je er te lang mee doorloopt, kan het een enorme impact hebben op je toekomst", vervolgt ze.

Het RIVM en de GGD komen in actie tegen de stijgende hoeveelheid jongeren die een soa hebben.

Het aantal gonorroegevallen, een soort soa, neemt de afgelopen jaren sterk toe. Met name bij heterojongeren is de stijging groot. "In Nederland zijn alle gonorroegevallen tot nu toe te bestrijden met antibiotica. In Engeland zijn er echter wel enkele gevallen waarbij de antibiotica niet aansloeg", verteld Joosten. Ze verteld duidelijk dat haar zorgen groot zijn. Hoe meer gonorroe gevallen er voorkomen, hoe groter de kans is dat we een variant ontwikkelen waar de antibiotica niet werkt. "Als je je kan beschermen, doe dat dan ook", sluit ze af.Tags: Soa

Net binnen