img
Davey Baak Column: ZOU IK MUZIEK OVER FIETSEN, LUISTEREN OP DE FIETS?

Davey Baak is elke donderdag te horen in Milans Avondshow met zijn keer op keer leuke columns.
Luister elke donderdag tussen 21:00 en 22:00 op https://www.up-lite.nl/ naar Milans Avondshow! De column terugbeluisteren kan via het YouTube-kanaal van Milans Avondshow.

Deze week heb ik met mijn gezin opeens best wel vaak gefietst. Dat terwijl dat best wel lang geleden was. Daarom leek het me wel leuk deze week voor mijn column nummers over fietsen te behandelen. Het eerste liedje dat ik wil behandelen, is “Bicycle Race” van Queen. Ik ben over het algemeen heel erg fan van Queen. Deze song vind ik wel prima, maar het is niet mijn favoriete nummer van hun. Ik vind het hier en daar iets te rommelig overkomen. Tegelijkertijd is het wel vrolijk en vind ik het ook wel grappig. Bijvoorbeeld de fietsbellen die op een gegeven moment gebruikt worden in het liedje vind ik wel erg leuk bedacht. Ook “Bagagedrager” van Gers Pardoel en Sef heeft te maken met fietsen. Ik vind dit wel een prima song. Met name de coupletten vind ik wel leuk klinken in dit nummer, ondanks dat de tekst hier en daar wel een beetje apart is. Maar dit maakt het ook wel weer grappig. Het refrein is ook wel prima, maar wel wat minder pakkend dan de coupletten.

Een volgend liedje passend bij het onderwerp van deze column is “Nine Million Bicycles” van Katie Melua. Ik heb hier niet zoveel mee. Het is wat te traag naar mijn smaak en er gebeurt voor mijn gevoel ook niet zoveel. Wel vind ik het fluitje dat soms op de achtergrond te horen valt een leuke toevoeging, maar voor de rest weet het me amper te boeien. De volgende song die ik wil behandelen, is “Bagagedrager” van Spinvis. Ik heb hier ook niet zoveel mee. Er zit niet echt een refrein in en dat mis ik toch wel een beetje. Tegelijkertijd gebeurt er toch ook vrij weinig in het nummer. Het duurt echter wel 6 minuten, waardoor het mij enorm gaat vervelen. Ook “Broken Bicycles” van Tom Waits heeft met fietsen te maken. Ik vind dit echt verschrikkelijk. Het is zo ontzettend traag en er gebeurt zo ontzettend weinig, dat ik het eigenlijk na een halve minuut al zat was. Het volgende liedje dat met het onderwerp van deze column te maken heeft, is “Bicycle Song” van Red Hot Chili Peppers. Ik vind dit wel een oké song. Het is op zich wel up tempo. Tegelijkertijd krijg je wel het idee dat het nog ergens gaat openbreken en dat gebeurt helemaal niet. Dit is vind ik wel echt een gemiste kans.

Het volgende nummer dat ik wil behandelen, is “Bike” van Pink Floyd. Ik vind dit echt verschrikkelijk. Het heeft een beetje een enge sfeer en daar heb ik echt helemaal niks mee. Dit zorgt er ook voor dat het echt allesbehalve toegankelijk is. Ook zit er een het eind een heel stuk in dat niet gezongen en ook niet echt instrumentaal is. Het klinkt gewoon een beetje als een aantal willekeurige geluiden. Dat zijn het uiteraard niet, maar dat het zo klinkt, maakt mij niet echt enthousiast. Het laatste liedje dat met fietsen te maken heeft, is “My White Bicycle” van Nazareth. Ik vind dit wel een prima song. Het is op zich lekker up tempo. Wel vind ik dat er iets teveel herhaling in zit en dat het refrein net te rustig is in vergelijking met de rest van het nummer. Al met al ben ik niet heel positief over liedjes die met fietsen te maken hebben. Ze lijken allemaal totaal niet op elkaar, maar op bijna allemaal heb ik wel wat aan te merken. Ik zou ze dan ook niet snel luisteren, terwijl ik aan het fietsen ben.

Elke donderdag tussen 21:00 en 22:00 is Davey Baak te horen met zijn columns in Milans Avondshow op https://www.up-lite.nl/ .
Interview is terug te beluisteren via het YouTubekanaal van Milansavondshow.
Net binnen