img
Davey Baak Column: DE BESTE MUZIEK VAN HET HEELAL?

Davey Baak is elke donderdag te horen in Milans Avondshow met zijn keer op keer leuke columns.
Luister elke donderdag tussen 21:00 en 22:00 op https://www.up-lite.nl/ naar Milans Avondshow! De column terugbeluisteren kan via het YouTube-kanaal van Milans Avondshow.

Deze week was in het nieuws dat er een zonsverduistering plaatsvond in een groot deel van Noord-Amerika. Hierom leek het me wel leuk deze week mijn column te doen over nummers die met het heelal of verschijnselen van het heelal te maken hebben. Een beter passend nummer om mee te beginnen dan “Total Eclipse of the Heart” van Bonnie Tyler is er natuurlijk niet. Ik vind dit wel een goed liedje. Aan de ene kant is het best wel mooi, maar tegelijkertijd is het ook wel echt een opzwepende song. Deze combinatie bevalt me wel. Het is hier en daar wel iets te dramatisch, maar dit is niet super storend bij dit nummer. Het volgende liedje dat ik wil behandelen, is “Venus” van Shocking Blue. Ik vind dit ook wel een leuke song. Het is heerlijk up tempo en je wordt er gewoon ontzettend vrolijk van. Met name de gitaar die gewoon heel duidelijk aanwezig is, zorgt daarvoor in deze song. Wel vond ik dat er wat veel herhaling in het nummer zat.

Ook “Space Oddity” van David Bowie heeft met het heelal te maken. Ik ben hier wat minder fan van. Het is op zich best vrolijk, maar toch is het wel net wat te traag naar mijn smaak. Soms lijkt er iets van een versnelling in te komen, waar ik eigenlijk een beetje op zit te wachten, maar dan komt deze uiteindelijk toch niet. “Airplanes” van B.o.B en Hayley Williams lijkt misschien op het eerste gezicht een wat vergezocht om te passen bij het heelal. Het gaat immers om vliegtuigen. Toch past ook dit liedje goed bij het onderwerp. Ze zingen namelijk over het doen alsof vliegtuigen vallende sterren zijn en dit is wel degelijk een verschijnsel passend bij het heelal. Ik vind dit ook een erg goede song. De mix tussen de zang en de rap is erg goed en ik vind dit nummer tegelijkertijd vrolijk en toch ook mooi. Dit maakt dat je het in veel situaties wel kan luisteren en dat vind ik wel een kracht van dit liedje. De volgende song die ik wil behandelen, is “Major Tom (…völlig losgelöst)” van Peter Schilling. Ik heb hier weinig mee. Ten eerste is de stem van de zanger tijdens de coupletten wel erg zacht in vergelijking met het refrein. Dit irriteert mij best wel. Verder is het nummer ook gewoon niet zo toegankelijk en weet het me geen moment echt te pakken.

Ook “Rocket Man” van Elton John heeft met het heelal te maken. Ik vind dit een goed liedje. Het is tegelijkertijd best wel up tempo en ook best wel mooi. Wel zit er naar mijn smaak iets teveel herhaling in. Dit vind ik zonde, want hierdoor verveelt het me richting het einde toch een beetje. Een volgende song passend bij het onderwerp van deze column is “Walking On The Moon” van The Police. Ik heb hier echt helemaal niks mee. Het is super traag, er gebeurt naar mijn mening echt vrij weinig en er zit ook nog een super veel herhaling in. Dit zijn allemaal dingen waar ik helemaal niks mee heb en hierdoor vind ik het een verschrikkelijk saai nummer. Het laatste liedje dat ik wil behandelen, is “Floating Through Space” van Sia en David Guetta. Ik ben hier ook niet echt weg van. Het is mij vooral te dramatisch. Soms een uithaal hier en daar kan wel leuk zijn, maar deze hele song zit vol met uithalen. Het is naar mijn mening echt irritant veel en daardoor heb ik ook moeite de rest van het nummer te waarderen. Al met al is mijn mening over liedjes die met het heelal te maken hebben, super wisselend. Sommige van deze songs kan ik enorm waarderen, terwijl ik met anderen echt helemaal niks heb. Ook de nummers die ik wel kan waarderen, zijn zeker niet de beste liedjes van het heelal. Maar goed dat is natuurlijk ook wel erg lastig.

Elke donderdag tussen 21:00 en 22:00 is Davey Baak te horen met zijn columns in Milans Avondshow op https://www.up-lite.nl/ .
Interview is terug te beluisteren via het YouTubekanaal van Milansavondshow.
Net binnen