img
Apples lancering AI-producten in Europa voorlopig uitgesteld

Apple heeft aangekondigd dat de lancering van bepaalde producten rond kunstmatige intelligentie (AI) in Europa voorlopig wordt uitgesteld. Dit heeft te maken met onzekerheden over regelgeving van de Europese Unie om de macht van grote techbedrijven binnen de perken te houden. Het gaat om Apple Intelligence, iPhone Mirroring en SharePlay Screen Sharing die dit jaar nog niet beschikbaar zullen zijn voor gebruikers in de EU. De reden hiervoor zijn de regels van de Wet op de Digitale Markten (DMA), waarin grote techbedrijven worden gezien als poortwachters en aan strenge regels worden onderworpen rond privacy, databescherming en concurrentie.

Apple stelt dat door de eisen die worden gesteld door de DMA er risicos kunnen zijn rond veiligheid voor zijn gebruikers rond AI-toepassingen. Het Amerikaanse bedrijf kwam eerder deze maand nog naar buiten met Apple Intelligence en kondigde een samenwerking aan met OpenAI waardoor AI-chatbot ChatGPT beschikbaar wordt op iPhones. De Europese Commissie verklaarde dat poortwachters welkom zijn om hun diensten in Europa aan te bieden, maar zij moeten zich houden aan strikte regels om een eerlijke markt te waarborgen.

Apple stelt de lancering van bepaalde AI-producten in Europa uit vanwege onzekerheden over regelgeving van de Europese Unie om de macht van grote techbedrijven te beperken, met name de Wet op de Digitale Markten. Het bedrijf wijst op risicos voor gebruikersveiligheid en privacy door strenge regels rond privacy, databescherming en concurrentie.
Net binnen